fbpx

Blog

10 draagvragen aan: Ilse

draag-mama-draag-blog

In ’10 draagvragen aan’  stellen wij 10 vragen die alles te maken hebben met het dragen van je kindje aan verschillende dragende vaders en moeders. Dit keer stellen we de vragen aan Ilse.

Hallo, ik ben Ilse 33 jaar. Ik woon in Groningen stad. Ik woon op een bijzondere plek samen met mijn dochter Vlier van 2. Wij wonen namelijk in een kleine autonome vrijplaats, het Betonbos genaamd. Deze plek heeft zijn wortels in de kraakscene, maar na 15 jaar is een experimentele alternatieve woonvorm geworden. Wij wonen hier omringd door natuur in circuswagens/tinyhouses/yurts etc.

Mijn persoonlijke motief om hier te wonen is, dat ik hier kan leven met de natuur. We halen energie van de zon en onze muren zijn zo dun, dat we onwijs verbonden zijn met de seizoenen Ook leven we hier met meerdere gezinnen en huishoudens en zo hebben we een stam gecreëerd. Wij leven ietsje pietsje primitiever dan de gemiddelde Nederlander en we hebben daar bewust voor gekozen omdat dit bij ons past. Wij voelen ons natuurlijke wezens en in de natuur ons het meest op ons gemak.

draag-mama-draag-blog

Hoe ben jij op het idee gekomen of wie heeft jou enthousiast gemaakt om je kindje te dragen in een draagdoek of draagzak?

Ik kies voor een primitieve, natuurlijke vorm van leven. Toen ik zwanger was, kwam ik al snel bij het ‘natuurlijk ouderschap’ terecht. In mijn 2e trimester ben ik naar Thailand gegaan, mijn grote laatste reis als dochter, om vervolgens voldaan moeder te zijn. Ik heb daar een yoga leraren opleiding te gevolgd. Het is daar warm, ik was behoorlijk zwanger en dat ging me niet altijd even makkelijk af. Ik heb veel gelegen en veel blogs van KIIND Magazine gelezen. Een echte aanrader, trouwens! Dit sloot zo aan bij mijn gedachtegoed. Eindelijk voelden mijn denkwijzen over het ouderschap niet meer zo ‘anders’. Er was zelfs een hele website en een magazine aan gewijd. Dragen is een groot onderdeel van het natuurlijk ouderschap, maar ook borstvoeding geven en samen slapen. Ik ging boeken lezen zoals ‘Opzoek naar het verloren geluk’ van J Liedloff en dit inspireerde mij enorm. Het sloot naadloos aan op de ideeën over het leven die ik door eigen ervaringen had opgedaan. Toen ik terug kwam in Nederland heb ik een Manduca draagzak gekocht. Ik heb ook wel een geweven doek gehad, maar nooit gebruikt. Ik vond dat klik klak klaar systeem wel fijn.

Ben je direct na de geboorte van je kindje begonnen met dragen?

Na mijn OERRRR bevalling die mij initieerde in het moederschap heb ik van een lange kraamperiode genoten. De borstvoeding ging helaas niet zo oer als de bevalling, dus daar hebben we hard voor moeten werken. Volgens mij ben ik daarna pas echt begonnen met dragen. Daarvoor lag ik voornamelijk in het kraambed met kleine Vlier. Ik ben begonnen met dragen, omdat ik denk dat dit het beste was voor Vlier en mij. Vlier kon zo, als een klein natuurlijk wezentje, veilig bij mama zijn. Ze kon bij teveel prikkels lekker haar hoofdje op mijn borst leggen en naar mijn hart luisteren en ik was zo ook een stuk onafhankelijker. Met een draagzak loop je lekker overal naar toe. Vooral als ze nog zo klein zijn. Ik heb nooit een kinderwagen gehad. Om met zo’n log ding door een drukke stad te lopen of door modder in het bos te gaan lijkt mij gewoon niet heel handig. Maar wat ik zei, ik heb er nooit 1 gehad, dus dit zijn aannames. Ook het idee dat je je handen vrij hebt maar je kleintje op je borst, dit is praktisch en ‘oer’ tegelijk.

draag-mama-draag-blog

Je kindje dragen uit praktische overweging of sociaal emotionele overweging?

Ik ben Vlier vooral gaan dragen, omdat ik voelde dat dit het beste bij ons paste. Daarna kwam ik er pas achter dat het ook heel erg praktisch was. Ik kijk ook graag naar andere culturen. Vooral naar culturen die nog het meest in verbinding staan met de natuur. Deze culturen dragen hun kinderen en als je kijkt hoe dieren met hun kroost omgaan dan kan ik mij hier goed in vinden.

Je kindje dragen met een draagdoek of draagzak?

Ik heb een Manduca draagzak gekregen van mijn oma. Dit is het beste kraamcadeau geweest. Hij is simpel zwart en combineert dus eigenlijk met alles. De draagdoek vond ik best veel gedoe. Ik heb ook geen andere moeders in mijn omgeving die veel met draagdoeken deden. De manduca is heerlijk simpel en groeit mee. Vlier kon er van af het begin tot nu in. Ergonomisch en duurzaam.

Wanneer ervaar jij het meeste gemak van het dragen?

Ik vind dragen eigenlijk overal een uitkomst. In de drukke stad, maar ook in het bos langs modderpaadjes. Je neemt hem zo mee in het openbaar vervoer. Heel handig. En het is zo fijn om je kleintje op je borst of op je rug mee te nemen. Je maakt veel meer contact en je kan samen met je kindje de omgeving ontdekken. Je bent op gelijke hoogte en dat voelt erg gelijkwaardig. Je voelt haar emoties en je kan die makkelijker reguleren indien mogelijk. Ook heb ik best vaak vanuit de draagzak borstvoeding gegeven.

Heb je een partner, opa, oma of oppas die je kindje ook draagt?

Mijn vriend heeft Vlier ook wel gedragen, maar minder dan ik. Ik ben in het begin van het moederschap nogal een beschermende leeuwin geweest die haar kindje niet echt bij een ander wilde hebben.

draag-mama-draag-blog

Wat is jouw mooiste, leukste of grappigste draagervaring?

Ik draag Vlier nu minder omdat ze behoorlijk hard groeit. Ze wil alles zelf doen en op ontdekking gaan. Eigenlijk laten we de draagzak altijd thuis en dragen we haar op onze nek oid. Tegenwoordig is Vlier zelf bezig met dragen. Ze stopt bijvoorbeeld een knuffel of pop of gember (wat ook maar een beetje op een baby lijkt) bij de hals van haar shirt in. Zo draagt zij haar baby. Ik vind dit prachtig om te zien.

draag-mama-draag-blog

Heb je ooit wel eens een gênant moment gehad tijdens het dragen?

Een gênant moment m.b.t het dragen kan ik me niet herinneren. Ik weet nog wel de anekdote dat ik heel erg nodig naar de wc moest, maar een jumpsuit aanhad. Ik was in het bos, dus geen toilet te bekennen. Vlier was nog een ienieminie babytje. Op een gegeven moment ben ik snel achter een boom gerend, heb ik de draagzak met baby en al op de grond gelegd om vervolgens mijn jumpsuit uit te kunnen trekken. Ik was net op tijd. Vlier vond het allemaal prima en ik was daarna erg opgelucht. Eind goed al goed.

Heb je nog fijne draagtips voor andere (aanstaande) ouders?

Het fijnste vind ik het bos, de natuur, maar als het om stadse dingen gaat vind ik in Groningen het Concerthuis erg fijn, omdat de mensen die hier werken heel welkom zijn naar ons als gezin. Ook raad ik echt De Wolkenfabriek aan. Dit zit op het oude Suikerunie terrein en is gevestigd in de oude fabriek. Ze hebben een mooi klein speelstuk voor de kinderen en serveren heel erg lekker en gezond eten. Dit is echt een plek waar je kind zichzelf mag zijn en dat geeft de ruimte om als ouder ook te ontspannen.

draag-mama-draag-blog

Welke mama of papa nomineer jij voor de volgende “10 draagvragen aan”?

Ik nomineer voor de volgende 10 draagvragen Gejanne, een prachtig, warm mens!

Vond je deze “10 draagvragen aan” leuk om te lezen? Houd dan onze blog in de gaten voor de nieuwe 10 vragen aan of andere leuke items.

 

 

 

 

 

Liefs,
Marije

Instagram
inspiratie

[iscwp-slider username="drageninschagen" show_caption="true" popup="false" show_likes_count="false" show_comments_count="false" slidestoshow="6" dots="false" arrows="false"]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Hakhak.nl