fbpx

Blog

10 draagvragen aan: Els

draag-blog-draagvragen

In ’10 draagvragen aan’  stellen wij 10 vragen die alles te maken hebben met het dragen van je kindje aan verschillende dragende vaders en moeders. Dit keer stellen we de vragen aan Els.

Els is 32 jaar, heeft al 11 jaar een relatie met haar grote liefde Bas en samen hebben zij drie kinderen. Drie jongens wel te verstaan. Liam van 6, Jelle van 3 en Twan de jongste is 1 jaar oud. Els werkt 24 uur per week met jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking en vaak complex gedrag. Heel afwisselend en uitdagend werk! In haar vrije tijd gaat Els graag Els sporten, op pad met haar mannen of drinkt ze graag een drankje met haar vriendinnen.

draag-blog-draagvragen

Hoe ben jij op het idee gekomen of wie heeft jou enthousiast gemaakt om je kindje te dragen in een draagdoek of draagzak?

Bij mijn oudste twee zoons gebruikte ik een draagzak van Babylonia. Heel praktisch en ik gebruikte hem regelmatig. Toch wilde ik iets anders proberen bij mijn jongste zoon Twan. Tijdens de zwangerschap werd ik verliefd op een geweven draagdoek. Deze draagdoek heb ik toen als kraamcadeau van mijn moeder gekregen. Uiteindelijk is zo mijn liefde voor dragen ontstaan.

Ben je direct na de geboorte van je kindje begonnen met dragen?

Twan heb ik vanaf het eerste moment gedragen. Ik vind huid op huid contact heel fijn en belangrijk bij een pasgeboren kindje. Waar ik bij Liam en Jelle nog uren huid op huid kon knuffelen en ik nog niet zoveel ‘hoefde’, had ik bij de komst van Twan een drukker schema. De draagdoek is dan echt een uitkomst. Ik hield Twan dicht tegen mij aan en tegelijk had ik mijn handen vrij voor de oudste twee kinderen. Ook merkte ik dat het rechtop dragen goed hielp tegen krampjes.

Je kindje dragen uit praktische overweging of sociaal emotionele overweging?

De hoofdreden om mijn kindje te dragen is toch echt wel vanuit de sociaal emotionele overweging. Het gevoel van troost en  geborgenheid geven, maar ook het idee dat ze mijn hartslag kunnen horen vind ik heel prettig. Maar heel praktisch is dragen natuurlijk ook! Toen Twan geboren was hadden we het schoolritme van Liam waar mee we rekening moesten houden. In de draagdoek kon Twan heerlijk slapen, terwijl ik ondertussen Liam naar school bracht. Ook nam ik Twan mee in de draagdoek naar zwemles, naar de speeltuin of naar het bos. Tijdens verjaardagen zat Twan eigenlijk ook altijd standaard in de draagdoek. Ik vind het prima als mensen onze kinderen willen knuffelen, maar als ze nog zo klein zijn en steeds van hand tot hand gaan vind ik echt verschrikkelijk. In de draagdoek zit hij dan lekker dichtbij mij en begrijpen mensen ook beter dat hij daar dan gewoon lekker blijft.

draag-blog-draagvragen

Je kindje dragen met een draagdoek of draagzak?

Toen ik mijn zoontje droeg in de draagdoek had ik direct een ‘Wow’ gevoel. Dus bij kleine kindjes zeg ik direct een draagdoek! De doek sluit mooi aan en geeft de perfecte ondersteuning. In het begin zag ik nog wel eens op tegen het knopen, maar je wordt er vanzelf heel handig in. Na Twan zijn 1e verjaardag heb ik ook een Isara draagzak gekocht. Mijn man is hier ook heel erg blij mee. Hij vindt namelijk het dragen met de draagzak makkelijker dan met de draagdoek.

Wanneer ervaar jij het meeste gemak van het dragen?

Ik deed Twan graag in de draagdoek als hij last had van krampjes. Terwijl ik met hem heen en weer liep zakte de pijn weg en viel hij rustig in slaap. Ook als de oudste jongens wilden buitenspelen, was het fijn dat Twan in de draagdoek zat. Zo kon ik makkelijk van speeltuin naar speeltuin. Niet alles is makkelijk bereikbaar met een een kinderwagen, dus bood de draagdoek uitkomst!

Heb je een partner, opa, oma of oppas die je kindje ook draagt?

Vaak neemt Bas Liam en Jelle onder zijn hoede en draag ik Twan tijdens uitstapjes, maar zo nu en dan pakt Bas zelf ook de drager.

Wat zijn jouw favoriete plekken om op pad te gaan met jouw kindje(s)?

In Amersfoort zijn veel natuurspeeltuinen, een groot paradijs voor kinderen. Water, zand en stokken om hutten te bouwen. Ook vinden wij het leuk om naar de Leusderheide of Soesterduinen te gaan.

Wat is jouw mooiste, leukste of grappigste draagervaring?

Als mijn zoontje rustig tegen mij aan in slaap valt, voelt dat voor mij echt als een geluksmoment.

Heb je ooit wel eens een gênant moment gehad tijdens het dragen?

Euhm ja… Twan gaf een keer wat melk terug, toen ik hem na het voeden terug in de draagdoek deed. Dit liep toen zo via mijn decolleté mijn shirt in.

Heb je nog fijne draagtips voor andere (aanstaande) ouders?

Neem de tijd om je te oriënteren op de verschillende manieren van dragen.

draag-blog-draagvragen

Welke mama of papa nomineer jij voor de volgende “10 draagvragen aan”?

Ik nomineer Lisse, @lissevandegroep ; Lieve moeder van Wolff en de pasgeboren Lotus.

Vond je deze “10 draagvragen aan” leuk om te lezen? Houd dan onze blog in de gaten voor de nieuwe 10 vragen aan of andere leuke items.

 

 

 

Liefs,
Marije

Instagram
inspiratie

[iscwp-slider username="drageninschagen" show_caption="true" popup="false" show_likes_count="false" show_comments_count="false" slidestoshow="6" dots="false" arrows="false"]
Hakhak.nl